Mörkt i många delar av världen

I många delar av världen så är körsäkerheten i trafiken väldigt låg av flera olika skäl. Undermåliga vägar är bara en del av problemet, framförallt i den tredje världen. Dålig belysning är ett stort problem i framförallt delar av Asien och Afrika där vägbelysningen i vissa fall är obefintlig, vilket i kombination med bristfällig bil belysning leder till olyckor. Även i Sverige ser vi problem på vissa håll trots landets relativt höga standard. Istället för att ”skänka” bort våra tillgångar för att skapa bättre förutsättningar så kanske vi bör fokusera lite mer på vårt egna land och problem på hemmaplan i första hand.

Svenskarna gillar sina led extraljus

Det finns gott om exempel att hitta i trafiken där bilister valt att ta saken i egna händer och uppgradera fordonsbelysningen genom extraljus. Det vanligaste är att man ser tre stycken lampor som många handlar på nätet, billiga extraljus paket finns det gott om men det är viktigt att inte blända sina ”kollegor” på mindre landsvägar. Jag personligen tycker det är viktigt med bistånd till andra länder men vi måste först och främst ta vara på vår egna befolkning och förbättra vårt undermåliga vägnät från norr om Kiruna till söder om Helsingborg. För de som inte gillar extraljus och tycker det är fult att ha på sin bil så kanske en led extraljusramp passar bättre. Det är upp till var och en att bestämma vad man tycker om men visst är det något mer diskret med en extraljusramp på bilen än traditionella fordonslampor.

Det finns fordonsbelysning i alla prisklasser, från dyra och exklusiva Rigid Industries till billiga kina-lampor. Vårt tips är att du väljer en lampa som passar dina behov, priset är inte lika väsentligt som hur lampan är tänkt att användas.